Vertikaaliviljely on nykypäivää

Vertikaaliviljely on nykypäivää

Perinteinen viljely on ollut mullistuksessa jo useamman vuosikymmenen. Uudet innovaatiot ovat saapuneet pelloille aina koneellistumisesta robottitekniikkaan. Silti maanviljely on aina altis ympäristön olosuhteille. Sää, tuholaiset ja muut luonnon tielle heittämät esteet saattavat merkitä sadon radikaaliakin menetystä.

Kasvihuoneet ovat perinteisesti tasaisempia kasvuolosuhteiltaan, mutta ne vievät huomattavat määrät energiaa ja vettä. Viime vuosina on puhuttu paljon mahdollisesta vertikaaliviljelystä, tai monikerrosviljelystä toiselta nimeltään. Siinä samoille neliömetreille saadaan mahtumaan viljeltäviä kasveja moninkertaisesti perinteiseen kasvihuoneeseen verrattuna. Suomi on ollut edelläkävijä monikerrosviljelyssä. Meillä ollaan vuodenaikojen armoilla,joten uusia ideoita kotimaisten tuotteiden viljelemiseksi ympäri vuoden on etsitty jo pidemmän aikaa. Suomalainen teknologia on korkealaatuista, joten ei olekaan ihme, että maailman ensimmäisiä monikerrosviljelmiä on kehitetty juuri meillä. Vertikaaliviljelyn plussapuolina voidaan pitää sen täysin ympäristötekijöistä vapaata tuotantoa. Perinteiseen kasvihuoneviljelyyn verrattuna myös sen enegian- ja vedenkulutus on huomattavasti alhaisempaa. Uusimmissa laitoksissa ei myöskään tuholaisista tarvitse huolehtia, koska paineen avulla pidetään kutsumattomat vieraat tuotantolaitoksen ulkopuolella. Tällä hetkellä monikerrosviljelmät keskittyvät lähinnä yrttien, marjojen ja hedelmien tuotantoon, mutta tulevaisuudessa on mahdollista, että kaikki viljeltävät tuotteet voitaisiin siirtää vertikaalisiin sisäviljelmiin. Silloin vuodenajat tai sääolosuhteet eivät määrittelisi satoa, ja valmis tuote voitaisiin korjata useaan kertaan vuoden aikana.

 

Suomi edelläkävijänä

Vuonna 2017 avautui yksi Suomen ensimmäisistä vertikaalisista viljelmistä. Robben Pikku Puutarha sijaitsee Lapinjärvellä ja sen monikerrosviljelmät ovat erikoistuneet yrtteihin. Robert Jordaksen kotitilallaan kehittelemä ensimmäinen tuotantolaitos on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta, ja yhteistyö Fujitsun kanssa on jo alkanut. Kasvien kasvukausi on ideaalisissa vertikaaliviljelmissä saatu jopa puolittumaan, ja huipputeknologian avulla vettä kuluu 80 prosenttia vähemmän perinteiseen viljelyyn verrattuna. Led-valot imitoivat aurinkoa, joka ei koskaa nuku, ja eri valoilla saadaan aikaan myös erityyppisiä reaktioita kasveissa. Tilalla käytetään pisaraverho-nimistä tekniikkaa, jossa haihtuva vesi kerätään kondensaatiota hyväksi käyttäen takaisin laitoksen kiertoon. Torjunta-aineiden tarve on suljetussa tilassa minimaalinen. Jordaksen ensimmäisen kerroskasvihuoneen pinta-ala oli 150 neliömetriä, mutta kasvatuspinta-alaa löytyi 500 neliömetriä. Seuraava tuotantolaitos on jo huomattavasti suurempi, kasvatuspinta-alaa sillä on 3700 neliömetriä. Uranuurtajina yhteistyökumppaninsa Fujitsun kanssa Jordaksen tehtävänä on myös kerätä tietoja esimerkiksi siitä, miten erilaiset lannoitteet ja valot vaikuttavat kasvuun. Huipputeknologia ja automatisointi vaatii silti jonkun, joka testaa sitä oikeassa maailmassa. Marjoille, kukille ja vihanneksille on kehitetty Suomessa toinenkin vertikaaliviljelymalli. Tamperelainen insinööri Ali Amirlatifi on kehitellyt kansainvälisellä innovaatiopalkinnolla huomioidun kerrosviljelmän, jossa mansikat kasvavat toistensa päällä olevissa sylintereissä ravintoliuoksessa. Pyörivät sylinterit takaavat marjojen tasaisen kypsymisen, ja ensimmäinen viljelmä oli vain 9 neliömetrin kokoinen, mutta siihen mahtui 2160 kasvia. Automatisoitu koneisto suihkuttaa mansikoille vettä tarpeen mukaan, ja jokaisella yksilöllä on oma vesi- ja ravinnetankki, joten huonot yksilöt voidaan poistaa vaikuttamatta muihin kasveihin.

 

Britanniassa seurataan tiukasti perässä

 

Syksyllä 2018 Ison Britannian Scunthorpessa korjattiin ensimmäisiä brittiläisiä vertikaalisen viljelyn tuotoksia. Massiivisella 5120 neliömetrin kasvupinta-alalla viljellään yrttejä kuten Suomessakin. Ja suunnitelmissa on laajentaa toimintaa nopealla tahdilla ympäri maan.Brittiläinen viljely on periaatteiltaan samantyylistä kuin Suomessa, LED-valoilla mahdollistetaan kasvien optimaalinen valonsaanti, ja vesiviljelyllä monitoroidaan ravinteiden saantia. Lähestulkoon koko prosessi on automatisoitu, ja vain yksi robotti, Frank, suorittaa väsymättä manuaalista työtä.


Britanniassa seurataan tiukasti perässä

Kasvatushalliin pumpataan hiilidioksidia kasvun nopeuttamiseksi, ja ylipaine pitää haitalliset hyönteiset ja muut hiukkaset vertikaalisen farmin ulkopuolella. Maanviljelyn uusi aikakausi on lujaa vauhtia täällä, ja vertikaalisen viljelyn yleistyessä se saattaa muuttaa perinteisen maanviljelyn totaalisesti. Kenties tulevaisuuden traktori ei ajele itsekseen, koska tulevaisuudessa niitä ei enää tarvita.

 

Jarmo

Kommentointi on suljettu.

© 2020 viljelijankonemessut

© 2021 Viljelijan Kone Messut