Syödään Lähiruokaa

Syödään Lähiruokaa

Kun puhutaan lähiruoasta tarkoitetaan ruokaa joka on tuotettu paikallisesti, lähellä kuluttajaa. Se voi tarkoittaa maataloustuotteita kuten viljoja, hedelmiä, marjoja, kasviksia, lihaa, kananmunia ja kalaa, mutta myös kaupungissa toimivien pienten yritysten kuten leipomoiden ja kahviloiden tuotteita.

Lähiruoan yhtenä määritelmänä voidaan käyttää sitä kuinka pitkän matkan ja kuinka monen välikäden kautta tuote on päätynyt kuluttajan lautaselle. Myös ruoan tuoreus ja mahdollisuus kysyä suoraan tuottajilta ruoan raaka-aineista ja tuotantotavoista on tärkeää. Yleisesti ottaen lähiruoka edistää oman maakunnan tai alueen paikallistaloutta ja työllisyyttä, pitää yllä paikallista ruokakulttuuria ja se on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista. Myös markkinointi ja ruoan kulutus tapahtuu oman alueen sisällä. Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyi vuonna 2013 Lähiruokaohjelman joka linjasi kuusi tavoitetta lähiruokasektorin kehittämiseksi vuoteen 2020 mennessä. Pääpiirteittäin tavoitteena oli monipuolistaa lähiruoan tuotantoa, parantaa sen myynnin mahdollisuuksia, kasvattaa lähiruoan osuutta julkisissa hankinnoissa, tiivistää toimijien yhteistyötä ja lisätä arvostusta. Lähiruoka onkin kasvattanut viime vuosina suosiotaan ja lähiruokatapahtumia voi löytää ympäri Suomen.

Miksi lähiruokaa kannattaa suosia

Vaikka lähiruokaa ei voi aina kutsua ympäristöystävällisimmäksi vaihtoehdoksi, sen suosimista puoltaa moni asia. Tuoreus ja alkuperäistieto ovat lähiruoan suurimpia etuja, mutta myös ruoan puhtaus, pakkausjätteiden vähempi määrä, paikallisten ruokaperinteiden säilyvyys ja lyhyempi kuljetettu matka puhuvat lähellä tuotetun ruoan puolesta. Lähiruoan tuotanto on myös pienimuotoista mikä mahdollistaa paikallisten ja uusiutuvien energialähteiden käytön, tuotannon ja kuljetuksen jätteet voidaan kierrättää paikallisesti, lisäaineiden tarve vähenee kun kuljetus- ja säilytysajat ovat lyhyet ja mahdollisten kriisiaikojen osuessa kohdalle kotimainen tuotanto ja omavaraisuus säilyvät. Lähiruoka on paremmin jäljitettävissä ja se edistää paikallisen maataloustuotannon säilymistä sekä paikallista elineinoelämää. Vaikka suurin osa kuluttajista suosii lähiruoan ostamista koska he haluavat tukea paikallisia yrittäjia ja tuottajia, voidaan yhtenä terveydelle tärkeimpänä asiana pitää lisäaineiden ja kemikaalien vähempää määrää lähellä tuotetussa ruoassa verrattuna kauempana tuottettuihin elintarvikkeisiin. Lisäaineita käytetään yleeensä hapettumisen estämiseen, ruoan parempaan säilyvyyteen eli pilaantumisen estoon, ruoan värjäämiseen ja sitten on ruoan sakeuttajat ja emulgaattorit. Vaikka suurimmalle osalle kuluttajista lisäaineet eivät aiheuta mitään oireita, voidaan lähiruoan kasvavaa suosiota juurikin etsiä ruoan jäljitettävyydestä ja puhtaudesta. Myöskin pien- ja keskisuuret viljelyalueet ovat pölyttäjien kannalta edullisia mikä saattaa lisätä monien ruokakasvien satoa. Mahdolliset kasvitaudit ja tuholaisetkaan eivät aiheuta pienillä ja keskisuurilla viljelyaloilla suuria katastrofeja.

Mistä ostaa lähiruokaa

Perinteisesti lähiruokaa on voinut ostaa toreilta, kauppahalleista ja suoraan tuottajilta, mitkä ovat vielä nykyäänkin ihan täysin toimivia tapoja. Mikä onkaan parempi kesäinen välipala kuin pysähtyä lomamatkan varrella tienposkeen mansikkakojulle ostamaan viereisen tilan tuoreita marjoja tai suunnata kesäisenä aamuna korin kanssa torille ostamaan tuoreet ainekset kesäkeittolounasta varten. Teknologia ja sosiaalinen media ovat nykyään myös hyviä tapoja löytää lähiruoan tuottajia ja myyjiä. Esimerkiksi nettipalvelu Aitoja makuja on vuonna 2008 perustettu nettipalvelu josta voi etsiä elintarvikkeiden pientuottajia ja -myyjiä. Palvelusta voi etsiä tuotteita niin maakunnan kuin tuotteenkin mukaan ja yrityksiä palvelun tilastoissa on hieman alle kolme tuhatta. Maa- ja metsätalousministeriön ylläpitämä Lähiruokaohjelma Facebook sivusto on myös hyvä lähde kuluttajalle joka haluaa lisää tietoa lähiruoan saatavuudesta, ostopaikoista ja tapahtumista, joita on lukuisia ympäri Suomea. Heidän sivustoltaan voi myös löytää mielenkiintoisia artikkeleita, tietoa kilpailuista, tuotteista ja sovelluksista. Ja kun puhutaan lähiruoasta ei voida myöskään unohtaa sitä todellista lähiruokaa jota voi sekä kerätä, kasvattaa että pyydystää itse. Suomen metsät ovat pullollaan sieniä ja marjoja ja kalastustaitoisille vesistöt tarjoavat kalaa. Ja mikään ei vedä vertoja itse omassa kasvimaassa kasvatetuille uusille perunoille tai porkkanoille.

Mistä ostaa lähiruokaa

Jarmo

Kommentointi on suljettu.

© 2020 viljelijankonemessut

© 2021 Viljelijan Kone Messut