Miksi ihmisen ei tulisi juoda eläinten maitoa – osa 2

Miksi ihmisen ei tulisi juoda eläinten maitoa – osa 2

Yksi suurimmista harhaluuloista, on että lehmänmaito on terveellistä ihmiselle ja hyvä kalsiumin lähde, mutta todellisuudessa maito voi luoda paljon terveysongelmia pitkällä tähtäimellä. Tässä artikkelisarjassa selvitämme miksi ihmisen ei tulisi juoda eläinten maitoa. Edellisessä osassa puhuimme terveysongelmista, joita maito voi ihmisille tuottaa, kuten kilpirauhas- ja munasarjasyövästä, lihomisesta, aknesta ja osteoporoosista, sekä maidon sisältämistä ei-toivotuista ainesosista, kuten antibiooteista, torjunta-aineista ja hormoneista. Tässä osassa kerromme lisää syitä, miksi maitotuotteita kannattaa välttää, tai vaihtaa kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin.

Maalaisjärki

Ihmisten ja ihmisten ruokkimien seuralaiseläinten lisäksi mikään muu olento ei juo maitoa imetyskauden jälkeen, tai toisen eläinlajin maitoa. Lehmänmaito sopii vasikoiden ravitsemuksellisiin tarpeisiin, eli eläimille, joilla on neljä mahalaukkua ja jotka kasvavat satoja kiloja muutaman kuukauden aikana, joskus jopa yli 1 000 kiloa ennen kuin he ovat 2-vuotiaita. Lehmän maito ei sovi ihmisten ravitsemuksellisiin tarpeisiin, joten ei ole ihme, että sen käyttäminen ja sen johdannaiset aiheuttavat meille monia ongelmia. Lehmänmaito sisältää esimerkiksi kolme kertaa enemmän proteiinia ja seitsemän kertaa enemmän mineraaleja, kuin ihmisenmaito, joka sisältää 10 kertaa enemmän välttämättömiä rasvahappoja, kolme kertaa enemmän seleeniä ja puolet kalsiumista. Maito on tarkoitettu kasvaville vauvoille. Loppujen lopulta maitotuotanto on aivan älytön keksintö.

Ilmastonmuutos

Meijeriteollisuus käyttää lehmiä ennen kuin ne ohjataan teurastukseen, joka tunnetaan nykyisin ympäristöön liittyvänä painajaisena. YK:n raportin mukaan lehmät kuuluvat suuriin ilmanmuutoksen edistäjiin. Lehmät aiheuttavat 18% maailman hiilidioksidista ja ne tuottavat enemmän kasvihuonekaasuja kuin autot, lentokoneet ja kaikki muut kulkuneuvot yhteensä. Kaikki lehmiä, mukaan lukien lypsykarjaa, hyödyntävä teollisuudet aiheuttavat tuhoisia käytäntöjä, kuten metsien hävittämistä ja vesistöjen saastuttamista. Vesistöt saastuvat lehmien jätöksistä ja jätöksiä on paljon, todella paljon. Itse asiassa keskimääräinen lypsylehmä tuottaa päivittäin 55 kiloa jätettä, eli yhtä paljon, kuin yli kaksikymmentä ihmistä, mutta ilman WC: tä, viemäreitä tai käsittelylaitoksia.Kalifornia tuottaa viidenneksen maan maidontuotosta ja on todistettu, että Central Valley:n lehmät Kaliforniassa tuottavat yhtä paljon ulostetta kuin 21 miljoonaa ihmistä. Jopa 200 lehmän pienikokoinen maatila tuottaa yhtä paljon typpeä kuin viemäriverkossa 5 000 – 10 000 ihmistä Yhdysvaltain senaatin raportin mukaan. Koska lehmänjätettä ei käsitellä, se kulkeutuu raakana mereen, jossa se johtaa monen merielävän kuolemaksi, kuten koralliriuttojen, jotka taas puolestaan ovat tärkeä osa maapallon hapen tuotantoa ja auttavat puhdistamaan ympäristöä  saasteelta, mutta kuolleena niistä ei ole apua millekään elävälle olennolle.

Ilmastonmuutos

Eettiset syyt

Koska liha- ja maitotuotteiden kulutus on niin suuri, on lehmiä kasvatettava entistä enemmän. Mutta lehmille on myös kasvatettava ruokaa ja ne tarvitsevat vettä juodakseen, ja tämä on yksi syy siihen, miksi kaikilla ihmisillä ei ole vettä juodakseen tai ruokaa syödäkseen. Alueet, jotka voitaisiin käyttää ihmisten kasviperäisen ruoan viljelemiseen, käytetään lehmien rehun viljelemiseen. Veden kanssa on sama juttu, se menee lehmille ihmisten sijaan. On myös syytä muistaa, että lehmät, niin kuin muutkin eläimet, tuottavat maitoa vain, kun ovat raskaana ja imettävät, joten saadaksemme maitoa lehmiltä, niiden on jatkuvasti oltava raskaana, mutta koska maito tahdotaan ihmisille, niiden vasikat otetaan yleensä emoiltaan heti synnytyksen jälkeen. Lehmät tuntevat kipua ja kaipuuta, aivan kuten ihmiset ja emot usein huutavat vasikoittensa perään, mutta turhaan. Mikäli vasikka on tyttö, se kasvatetaan lypsylehmäksi ottamaan emonsa paikan, kun hänen aikansa on ohi. Mikäli vasikka on poika, se lähetetään suoraan teurastamoon ja siitä tehdään vasikanlihaa. Pahimmassa tapauksessa lypsylehmät eivät näe päivänvaloa koko elämänsä aikana, ja ne elävät vain noin 4 vuotta, joka on vain viides lehmien normaalista eliniästä, jonka jälkeen ne lähetetään, usein raskaana, teurastamoon. Nyt kun tiedät hieman enemmän maitoteollisuudesta voit tehdä oman päätöksesi siitä, haluatko tukea tätä toimintaa ja altistaa kehosi näille kaikille terveysongelmille, vai onko sinunkin aika vaihtaa kasviperäisiin maitotuotevaihtoehtoihin tai lopettaa maitotuotteiden käyttö kokonaan.

Eettiset syyt

Jarmo

Kommentointi on suljettu.

© 2020 viljelijankonemessut

© 2021 Viljelijan Kone Messut