Maatila vuoristossa ja sen arki

Maatila vuoristossa ja sen arki

Kaupunkiasukkaan mielestä elämä maatilalla saattaa vaikuttaa järkyttävältä, mutta joillekin ihmisille ajan viettäminen kaukana kaupunkikiireistä voi olla kokonainen unelma. Tällaiset ihmiset pitävät raikkaasta ilmasta, upeista maisemista ja luonnon mukaisesta päivärytmistä, kun päivä alkaa auringon nousun mukaan ja päättyy auringon laskun jälkeen. Maatiloilla tehdään kaikkea – välillä kivaa ja välillä vähemmän kivaa, ja tässä postauksessa perehdymme muutaman maatilalla asuvan perheen arkeen.

Italian Alpeissa

Italia on kuuluisa viinistään ja viinitiloistaan, mutta yhtä hyvin tämän sapokkamaan pohjoisosa on kuuluisa maatiloistaan. Laakso Val Canale sijaitsee Trentinon läänissä Pale di San Martino -vuoren juuressa. Tämä vuori on osa Dolomiittialppeja, jotka kuuluvat UNESCOn maailmanperintöluetteloon, joten maisemat voi kuvitella melko helposti. Val Canale -laaksossa sijaitseekin maatila nimeltään Malga Canali, johon sain mahdollisuuden tutustua.

Maatila on perustettu vuonna 1935 ja täällä asuu Tavernaro-perhe: 58 vuotta vanha Maria Giovanna ja hänen miehensä sekä heidän kaksi tytärtä, jotka ovat molemmat noin kolmekymppisiä. Kesällä maatilalle tulevat myös Marian lapsenlapset. Hän itse tuli tälle maatilalle vielä lapsena ja kasvoi aikuiseksi näissä rehevissä Alppien maisemissa. Siitä lähtien hänen perheensä pitää ankkoja, vuohia, kanoja, koiria, lehmiä ja kaneja, ja eläinten sekä karjan lisäksi valmistaa myös juustoa. 1980-luvulla, kun Alpeilla tapahtuva turismi kasvatti merkittävästi suosiotaan, Tavernaro päättivät lisätä omaan maatilaansa vielä yhden piirteen ja tehdä siitä perustoimintojensa lisäksi majoituspaikan.

Mitä täällä tehdään? Lehmämaidosta valmistetaan tosela-juustoa, jota käytetään useissa perinteisissä Trentino-läänin ruokissa. Maria pitää huolta eläimistä ja hänen nuoret tyttärensä keskittyvät maataloustuotteiden valmistukseen. Perhe herää hyvin varhaisin aamulla ja kolme naista menevät katsomaan ja ruokkimaan karjaa sekä tarkistamaan, miten juuston kypsyminen etenee. Tämän jälkeen on aamiaisen aika, joka katetaan sekä perheelle että maatilalla vieraileville matkailijoille. Usean vuoden aikana maatilasta on kehittynyt kokonainen turistinähtävyys ja täällä on koko ajan porukkaa, mutta ei kuitenkaan sunnuntaisin: pyhät perhe pyrkii viettämään omassa piirissään. Maatilan emäntä Maria sanoo paikasta, että tämä maatila on hänen kotinsa – ikään kuin sydämen pala ja samalla kiinteä osa hänen elämänkertaa. Tällä maatilalla vierailu tuokin sellaisen vaikutelman, että paikan väki elää täysin erilaisia lakeja ja omaa rytmiään, johon on mielenkiintoista tutustua, mutta kuten postauksen alussa mainittiin – kaupunkiasukkaan on vaikea sopeutua siihen.

Vuoristotunnelmaa

Malga Canali ei ole ainoa vierailun arvoinen maatila Pohjois-Italiassa. Sekä Italiasta että muistakin joka laskettelijan suosikkimaista löytyy hienoja mahdollisuuksia tutustua paikalliseen maatila- ja maanviljelykulttuuriin. Itse kiinnostuin maatiloista silloin, kun saavuin Itävaltaan. Matkustelin moottoripyörällä, vettä satoi koko ajan kaatamalla ja ilman lämpötila oli välillä hyvin lähellä nollaa, vaikka kaikki tapahtui kesäkuun puolivälissä. Ei siis ollut mikään yllätys, että yhtenä hienona aamuna heräsin teltassani kuumeessa ja nuhassa – ja lähdin ajelemaan sateisia teitä etsimässä sopivaa yöpymispaikkaa. Siitä lähtien rakastuin paikalliseen maatilakulttuuriin: maantien varrelta löytyi silloin tällöin kylttejä, joissa luki Zimmer, ja yksi niistä tuntui jotenkin muita houkuttelevammalta. Valinta oli oikea: ympärillä oli jo melkein pimeää, kun maatilalla asustelevat ja huonetta vuokraavat äiti ja tytär toivottivat meikäläisen tervetulleeksi ja seuraavan kolmen päivän aikana olin rauhassa paranemassa paikallisen vasta lypsetyn maidon ja tuoreiden kananmunien avulla.

Tällaisessa tilanteessa alkaa helposti ymmärtää maatilaelämän hyviä puolia, kun ympärillä on vihreitä maisemia, raikasta ilmaa ja aina puhdasta vuorista tulevaa vettä. Kovaa työtä tuo tällainen elämä, mutta myös elämäniloa on siinä enemmän kuin kaupunkikämpässä.

Jarmo

Kommentointi on suljettu.

© 2020 viljelijankonemessut

© 2021 Viljelijan Kone Messut