Lisätietoa Reilun kaupan tuotteista

Lisätietoa Reilun kaupan tuotteista

Lisätietoa Reilun kaupan tuotteista

Suomesta löytyy yli 1200 erilaista myytävää Reilun kaupan tuotetta, tuotteista suosituimpia ovat erilaiset kahvit, banaanit sekä kauniit kukat. Mutta tuotteita löytyy kuitenkin laidasta laitaan, muun muassa tee, kaaka, puuvilla, hunaja, sokeri, viini, mehut, riisi, soija, hedelmät, mausteet, kosmetiikka sekä jopa kulta.

Maailmanlaajuisesti Reilun kaupan tuotteita on noin 30 000 kappaletta. Reilun kaupan tuotteita valvotaan  tarkasti ja tuotteet kantavat merkkiä, jotka takaavat tuotteiden sertifioinnin kansainvälisten Reilun kaupan kriteerien mukaisesti. Reilun kaupan kriteerien valvonnasta vastaa FLOCERT-yhtiö, joka tarkistaa kaikki tuottajat ja tuotantoketjut säännöllisesti. Reilun kaupan valvonnalle on myönnetty standardi, joka takaa puolueettoman ja läpinäkyvän valvonnan. 

Suomessa Reilun kaupan asioista vastaa Reilu kauppa ry , joka valvoo merkin käyttöä niin Suomessa, kuin muissakin Baltian maissa. Lisäksi Reilu kauppa ry pyrkii myynnin edistämiseen ja kova työ onkin tuottanut toivottua tulosta, sillä Suomalaiset ovat väestön määrään suhteutettuna yksiä kaikista ahkerampia Reilun kaupan tuotteiden suosijia.

Miksi Reilun kaupan tuote?

Reilun kaupan tuote on eettinen valinta monilta osin, se vähentää harmaata taloutta, takaa kehitysmaiden viljelijöiden toimeentulon, poistaa lapsityövoiman käytön, tuotteiden alkuperä tiedetään, tuotannossa noudatetaan tarkkoja kriteerejä, joita valvotaan. Kehitysmaissa, joista meille tuodaan monet hedelmät, kahvit, teet ja monet muut tuotteet on lainsäädäntö yleensä varsin heikkoa ja kaikki mikä meillä Suomessa olisi aivan normaalia, ei kehitysmaissa välttämättä ole. Meillä Suomessa ei esimerkiksi laiteta lapsia tekemään töitä vuorokauden ympäri, lähes ilmaiseksi, jolloin he myös jäävät ilman koulutusta.

Suomessa kuluttajat ovat heränneet hyvin tähän eettiseen valintaan ja suosivat Reilun kaupan tuotteita eniten kahvin, banaanien ja kukkien muodossa. Vielä kymmenen vuotta sitten Suomalainen osti Reilun kaupan tuotteita keskimäärin 10 eurolla vuodessa, kun summa vastaavasti nykyään on jo 30 euron luokkaa. Positiivista kehitystä on siis tapahtunut, mutta edelleen kuluttajia on hyvä muistuttaa Reilun kaupan olemassaolosta ja siitä, että jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa hyvinvointiin niin omassa maassaan kuin maailmallakin.

Reilun kaupan tuotteet kalliimpia?

Reilun kaupan tuotteet kalliimpia?

Monelle nykyään myös hinnalla on merkitystä, kun suunnitellaan ostoslistaa. Reilun kaupan tuotteissa on kalliimpia, mutta myös edullisempia vaihtoehtoja tarjolla. Joskus Reilun kaupan tuotteet eivät ole hinnaltaan yhtään korkeampia kuin vastaavat muut tuotteet. Tämä näkyy esimerkiksi banaaneissa, joissa Reilun kaupan banaanien sekä muiden banaanien hinnat ovat todella lähellä toisiaan.

Reilun kaupan tuotteista tuottajalle maksetaan aina vähintään Reilun kaupan takuuhintaa, jota valvoo  FLOCERT-yhtiö. Tämä takuuhinta saattaa olla ajankohdasta ja tuotteesta riippuen välillä paljonkin markkinahintaa korkeampi. Tämä tuottajien saama korvaus nostaa tuotteen hintaa hieman. Hintaan vaikuttavat tietenkin myös kuljetuskustannukset, erilaiset pakolliset maksut, kauppojen omat katteet sekä tietenkin laatu, johon kannattaa aina hintoja vertaillessa kiinnittää huomiota. Monelta Reilun kaupan tuotteelta löytyy lisäksi luomusertifiointi ja Reilun kaupan luomutuotteista maksetaan viljelijöille myös normaalia suurempaa korvausta, joten tämäkin osaltaan nostaa tuotteen hintaa kaupan hyllyllä. Luomun ja Reilun kaupan yhdistäminen on kuitenkin tuottajille etu, sillä monet kuluttajat haluavat juurikin luomua, mutta myös eettisesti oikein tuotettua ja kaikilla tavoin läpinäkyvää tuotetta.

Reilun kaupan tuotteilla kuitenkin on jo itsestään tietynlainen ympäristöystävällisyys takuu, vaikka varsinaista luomusertifikaattia ei olisikaan, sillä Reilulla kaupalla on tiukat ympäristökriteerit ja monet kemikaalit ovat joko täysin kiellettyjä tai niiden käyttöä valvotaan ja rajataan todella tarkkaan. Viljelijöiden täytyy noudattaa monia tarkasti säädeltyjä kriteereitä ja esimerkiksi kaikki geenimuunnellut siemenet, taimet ja muut ovat täysin kiellettyjä kaikilla Reilun kaupan tiloilla. 

Jarmo

Kommentointi on suljettu.

© 2020 viljelijankonemessut

© 2021 Viljelijan Kone Messut