Lihan kotimaiset korvikkeet kasvattavat suosiotaan

Lihan kotimaiset korvikkeet kasvattavat suosiotaan

Me kaikki tiedämme, että kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi meille. Se ei pelkästään tee meistä terveempiä, vaan myös auttaa ympäristöä. Lihakarjatuotanto on maailmanlaajuisesti ilmastoa rasittava ongelma, puhumattakaan sen eettisestä puolesta, joka varsinkin länsimaiden ulkopuolella on vähintäänkin arveluttavaa.

Valitettavasti lihaa korvaavat tuotteet ovat olleet perinteisesti tuontipainotteisia, ja usein maku on antanut toivomisen varaa. Soija ja quorn tekevät pitkän matkan suomalaisen kuluttajan pöytään, ja rakenne ja maku ei aina vastaa toivottua. Tiedostava kansalainen on odottanut jotain modernimpaa, ja vihdoinkin kotimainen ruokateollisuus on vastannut haasteeseen.

Suomessa viljeltävien kasvien ja viljan jatkojalostus on perinteisesti painottunut jauhoihin, öljyihin, pakasteisiin ja säilykkeisiin, mutta viime vuosina varsinkin kauraa ja palkokasveja on käytetty kehittämistyössä korvaamaan liha ruokapöydässä. Härkis ja nyhtökaura ovat edelläkävijöitä tässä prosessissa.

Lihaa korvaavien kotimaisten tuotteiden kysyntä oli alussa ollut niin suurta, että tuotanto ei pystynyt vastaamaan kysyntään. Maun ja rakenteen lisäksi valtteina näillä tuotteilla on niiden helppous ruuan valmistamisessa ja tuotteiden pitkä säilymisaika. Suomalaiset ovat ottaneet uutuustuotteet lämmöllä vastaan, ja nyt teollisuus on suunnannut katseensa myös kansainvälisille markkinoille.

Kotimaisesta kaurasadosta on vuositasolla käytetty ihmisten ravinnoksi vain noin 15 prosenttia. Ulkomaan vientiin on päätynyt lähinnä jalostamattomia tuotteita, mutta viime vuosina elintarviketeollisuus on herännyt ja huomannut sen potentiaalin myös jatkojalostukseen. Gluteenittomana vaihtoehtona kaura on kasvattanut suosiotaan, ja sen terveysvaikutukset ovat laajalti tiedossa.

Härkäpapu on perinteinen kotimainen palkokasvi, jota on viljelty täällä jo ainakin 600-luvulta saakka. 1900-luvulla sen viljely kuitenkin supistui ja lähestulkoon loppui vuosisadan puoleenväliin tultaessa. Kuten kaura, sen suosio on kuitenkin viime vuosina kasvanut, ja sen potentiaali jatkojalostukseen on lisännyt sen viljelyä.

Nyhtökaura, hitti heti syntyessään

Harvempi uutuustuote saa niin paljon julkisuutta kuin nyhtökaura. Media oli kiinnostunut tuotteesta jo aikaa ennen sen markkinoille tuloa, ja hypetys jatkui kuukausia sen lanseerauksen jälkeen. Maija Itkosen keksinnöstä tuli kuuluisa, kun se osallistui Vuoden Nuori Tutkijayrittäjä kilpailuun vuonna 2015 ja voitti sen.

Nyhtökaura on kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä tehty elintarvike, joka sopii mainiosti lihan korvikkeeksi erityyppisiin ruokiin. Gold&Green Foods perustettiin valmistamaan nyhtökauraa, ja vuonna 2016 Paulig osti sen osake-enemmistön. Tuotteen suosio oli alussa niin laaja, että tuotanto ei pystynyt vastaamaan kysyntään.

Nyhtökauran proteiinipitoisuus on noin 30 prosenttia, joka on suurempi kuin perus jauhelihassa. Se säilyy lihaa paremmin ja on valmis lisättäväksi ruokiin vain lämmittämällä, erillistä kypsennystä ei tarvita. Maultaan sen sanotaan muistuttavan yikypsää lihaa, tonnikalaa tai jopa kanaa, mutta kauran maku on tunnistettavissa. Nyhtökauraa saa sekä maustamattomana että maustettuna versiona.

Härkis, härkäpavun uusi nousu

Toinen suosiota saavuttanut kotimainen kasviproteiinivalmiste Härkis saapui markkinoille pian nyhtökauran jälkeen syksyllä 2016. Tämä pääasiassa härkäpavuista valmistettu elintarvike on myös kehitelty korvaamaan liha ja nyhtökauran kanssa samanhenkisesti ei vaadi erillistä kypsennystä.

Verso Foodsin kehittelemä tuoteperhe sisältää nykyään myös pihvejä, ja soveltuu vegaaneille kuten nyhtökaurakin. Tuote tähtää kansainvälisille markkinoille, ja se kehiteltiin alunperinkin korvaamaan soijasta valmistetut proteiinituotteet. Härkiksen kotimaisuusaste on korkea, mutta sen valmistukseen tarvittavaa herneproteiinia ei Suomessa tuoteta.

Härkiksen ja nyhtökauran lisäksi Suomessa on viime vuosina kehitelty useita eri valmisteita, jotka korvaavat perinteistä lihaa ruuan valmistuksessa. Maidosta valmistettu Mifu ja Muru kaurajauhis ovat kasvisruokavaliota suosivalle oivia korvikkeita, ja yhtenä uusimmista markkinoille on tullut Sirkkis, jonka valmistukseen käytetään kasviproteiinin lisäksi sirkkajauhoa. Terveellisemmän kotimaisen kasvisruokavalion noudattaminen ei ole koskaan aikaisemmin ollut näin helppoa ja vaivatonta.

Jarmo

Kommentointi on suljettu.

© 2020 viljelijankonemessut

© 2021 Viljelijan Kone Messut