Ison perheen koti ja työ

Ison perheen koti ja työ

Australia on oikea paratiisi kaikille luonnon ystäville. Täällä nähdään isoja hyönteisiä, ainutlaatuista ja omaperäistä luontoa ja täällä on tilaa kaikelle toiminnalle, joten lukuisat maatilat ovat ihan looginen maan kehityksen seuraus. Yksi maatiloista sijaitsee hyvin lähellä isoa ja elämää kiehuvaa Sydneyn kaupunkia Canoelands-nimisessä ympäristössä.

Koko Perheen Rakas Lapsi

Jo niin kauan sitten kuin vuonna 1923 perustetulla maatilalla asuu todellakin iso Christie perhe, jonka vanhemmat ovat kohta jo seitsemänkymmentä. Heillä on yksi poika, jolla on vaimo ja kolme lasta, ja lisäksi maatilalla asuu myös perheen pojan vaimon äiti. Maatilan perusti perheen isän isoisä, joka toi paikalle myös omia käytäntöjä ja perinteitä. Maatilalla on kolme taloa: ensimmäinen on vanha vanhempien talo, toinen toimii päätalona ja kolmas on rakennettu nuoremmalle perheelle vuonna 2006. Nuorempi perhe myös johtaa maatilaa antaen enemmän aikaa omiin puuhiin vanhemmalle väelle.

Täällä viljellään kaikkea herkullista. Paikan päällä ja lähistöillä myydään tässä jättiläispuutarhassa kasvatettuja nektariineja, luumuja, persikoita, marakuijaa, aprikooseja ja tomaatteja – ja suunnitelmissa on aloittaa myös kaen ja metsämustikan viljely. Hedelmät ovat tämän maatilan päätuote, mutta niiden lisäksi jossain vaiheessa ruvettiin myydä myös hunajaa. Mehiläisiä tuotiin maatilalle parantamaan hedelmäsatoa, mutta jossain vaiheessa sekin kääntyi kokonaiseksi itsenäiseksi yrityksen toimialaksi. Canoelands on kuuluisa Australiassa juuri hedelmätuotannostaan, ja tämä maatila noudattaa sekä vanhoja perinteitä että soveltaa uudempia tekniikoita. Vanhoja maatiloja on lähialueilla vielä olemassa, mutta niiden määrä on selvästi laskenut tekniikan kehittymisen seurauksena.

Perheen äidit tekevät töitä pääosin maatilan kaupassa ja laittavat hunajaa purkkeihin. Maatilan nykyinen johtaja eli perheen poika korjaa satoa kutsuttujen työläisten kanssa, hoitaa hedelmäpuita, leikkaa heinää ja pitää opastettuja kierroksia maatilasta kiinnostuneille matkailijoille omalla traktorillaan. Hänen isänsä työskentelee myös tekniikan parissa, hoitaa mehiläisiä ja auttaa pakkaushommissa. Perheen nuori emäntä hoitaa puolestaan kirjanpitoa, vastaanottaa tilauksia, vastaa asiakassuhteista ja ajan salliessa auttaa kaupassa. Lapset auttavat sen mukaan, minkä pystyvät: he ohjaavat sadon korjaajat puutarhoihin, auttavat pakkaushommissa tai välillä jopa seisovat kaupan tiskin takana. Käyvät he kuitenkin kouluakin.

Hieno ja hoidettu hedelmätila vaatii paljon töitä – ja kuumin aika on täällä marras- joulukuussa, kun Australiassa on kesä. Silloin perheen päivä alkaa puoli seitsemän aikoihin ja työt päätetään puoli kuuden aikoihin illalla. Siinä ajassa ehditään pakata noin kaksitoista kuorma-autolaatikkoa ja viedään ne kaupungin markkinapaikalle. Muina aikoina kerätään hunajaa, leikataan puita ja kasvatetaan vihanneksia. Talvella, eli kun meillä Suomessa eletään lämmintä aikaa, koko maatilan väki keskittyy polttopuiden valmistukseen sekä niiden myyntiin ja kuljetukseen. Täällä siis tapahtuu vuoden ympäri, ja töitä riittää vaikka muille jakaa!

Lapset kertovat viihtyvänsä maatilan tehtävissä. Heille tulee tutuksi hedelmäpuiden hoito ja maanviljelyn perusteet, ja mitä todennäköisimmin he tulevat johtamaan maatilaa jossain vaiheessa myöhemmin, kun kasvavat isoiksi ja vanhemmat vanhenevat. Koko perhe sanoo, että parasta maatilaelämässä on loputon aluemäärä, jota he hoitavat ja josta kantavat vastuuta, ja tietysti itse perhe, joka täyttää sekä maatilan talot että pellot. Tänne saapuessa tuntuu siltä, että kaikki perheen jäsenet ovat hyvin sidoksissa toisiinsa ja kaikki kantavat vastuuta niin alueestaan kuin läheisistään – ja siinähän on sellainen unelmaperhe, joita amerikkalaisissa leffoissa silloin tällöin nähdään. Australiassa on tapana käyttää sekä palkkatyöntekijöitä että myös vapaaehtoisia matkailijoita, jotka tekevät töitä majoituspaikkaa ja ruokaa vastaan – ja heistäkin tulee sitten ikään kuin perheen jäseniä. Luonnon läheistä ja perhettä vahvistavaa toimintaa, vai mitä?

Jarmo

Kommentointi on suljettu.

© 2020 viljelijankonemessut

© 2021 Viljelijan Kone Messut