Hauskaa tietoa maidosta ja meijereistä

Hauskaa tietoa maidosta ja meijereistä

Maito ja maitotuotteet kuuluvat ympäri maailmaa perheiden ruokavalioon. Maidon monipuoliset hyödyt ja käyttötavat ovat tehneet siitä suositun ruokatarvikkeen.

Maidosta valmistetaan esimerkiksi jogurttia ja leivonnaisia sekä sitä käytetään sellaisenaan aamiaismurojen kanssa. Maidosta on myös iänikäinen väittely siitä, kuuluuko maito laittaa murokulhoon ensin vai ne murot. Maitoa juodaan ruokajuomana ja siitä tehdään eri makuisia maitojuomia. Maitoa on juotu jo yli 10 000 vuotta ja sinä aikana muun muassa antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset ovat juoneet sitä uskollisesti. Maitoa on käytetty urheilussa myös palautusjuomana, kunnes markkinoille ovat tulleet erilaiset proteiinijuomat. Maitoa kannattaa juoda urheilupalautusjuomana edelleen. Sen palauttavat ominaisuudet tekevät siitä edullisen ja erinomaisen vaihtoehdon. Maitoa on tutkimusten mukaan myös kaikkein nesteyttävin juoma. Tutkimuksissa verrattiin muun muassa vettä, virvoitusjuomia, mehuja, kahvia, teetä ja kahdenlaista maitoa: rasvatonta ja normaalirasvaista. Kovajanoisena maito saattaa olla jopa vettä parempi vaihtoehto. Tämän lisäksi maito sisältää myös paljon tarvittavia proteiineja, kalsiumia, vitamiineja ja paljon muuta. Tiesitkö, että suomalaiset juovat maailmassa kaikkein eniten maitoa? Maidon juonnista on monia terveydellisiä hyötyä ja kaiken lisäksi maito on täysin luonnollinen tuote. Ranskalainen Louis Pasteur keksi vuonna 1856, että maitoa lämmittämällä voi tappaa bakteereja. Hänen mukaan on nimetty pastörointi suojaa maidon makua ja laatua. Sen lisäksi se pidentää maidon säilyvyyttä, joten maitotilojen kustannukset ovat pienentyneet ja mahdollistaneeet sujuvamman toimituksen. Maito toimitetaan raakana tiloilta joka toinen päivä jatkokäsittelyyn. Maidon säilyvyys on noin kahdeksan vuorokautta ja näin pitkä säilyvyys on saatu juuri maidon käsittelyllä. Muita käsittelytapoja ovat pastöroinnin lisäksi homogenointi, korkeapastörointi ja iskukuumennus. Tärkeää maidosta on tietää se, että lain mukaan maidosta ei saa poistaa eikä lisätä kuin pelkästään maitorasvaa. Tämän takia maitoja, joista on poistettu laktoosi, ei saa kutsua enää maidoksi vaan ne ovat maitojuomia.

Mistä maito tulee ja mihin se menee

Maitoa saadaan lehmistä, jotka syövät päivässä jopa 45 kiloa ruokaa ja juovat 22 kiloa vettä. Hyvä ja terveellinen lehmä tuottaa peräti 23 litraa maitoa päivässä! Maailmanennätystä pitää hallussaan holsteininlehmä Robthom Sue Paddy, joka tuotti vuodessa 26 897 litraa maitoa. Maitolehmien tuottama maito on arvokkaampaa kuin niiden liha. Lehmät ovat laumaeläimiä ja ne elävät navetoissa. Ne eivät kestä kylmää, joten esimerkiksi Suomessa lehmät pidetään sisällä ja päästetään aina keväisin sään salliessa. Maatiloja on Suomessa tällä hetkellä 26 814, joista 6 752 tuottavat maitoa. Suomessa lypsylehmiä oli vuonna 2018 noin 272 700.

Mistä maito tulee ja mihin se menee

Aikaisemmin esimerkiksi Yhdysvalloissa maito toimitettiin ihmisten kotioville, eikä sitä ostettu kaupoista. Maito tuotiin lasipulloissa ja maitomiehet olivat tuttu näky naapurustoissa. Syy maitomiesten olemassaoloon oli pääosin se, että maitoa oli vaikea säilyttää kotona, sillä monissa kodeissa ei ollut jääkaappia. 1920- ja 1930-luvulla jääkaapit kuitenkin yleistyvät, ja ruoan säilytys oli helpompaa, joten päivittäinen maitotoimitus ei ollut enää tarpeen. Nykyisin maidosta voidaan tehdä myös maitojauhetta, joka säilyy vielä pidempään.Maitotuotteista juusto on yksi suosituimmista. Juustoa valmistetaan pääosin lehmänmaidosta, vaikka vuohenjuustoa valmistetaan paljon. Vaihtoehtoisista maidoista, kuten esimerkiksi soijamaidoista saatu kalsium ei imeydy kehoon yhtä tehokkaasti. Maidosta valmistetaan myös jäätelöä. Päivässä yhdestä lehmästä saadusta maidosta voi tehdä noin 7.5 litraa jäätelöä. Yhteensä 11 litraa maitoa  tarvitaan 3.7 litraan jäätelöä. Yhdysvalloissa syödään eniten jäätelöä vuodessa emmekä me suomalaiset ole sen huonompia – Suomessa syödän jopa 50 000 litran pakettia päivässä!

Jarmo

Kommentointi on suljettu.

© 2020 viljelijankonemessut

© 2021 Viljelijan Kone Messut