Ekologiset vaihtoehdot maidolle

Ekologiset vaihtoehdot maidolle

Ekologiset vaihtoehdot maidolle

Tänä päivänä tiedostavalla kuluttajalla on varaa valita eri kasvijuomavaihtoehtojen väliltä. Kauppojen hyllyt ovat täynnä erilaisia tuotteita, joilla on maidonkaltaisia ominaisuuksia, mutta joiden ympäristökuormitus on pienempi. Millä tahansa kasvijuomavaihtoehdolla on ainakin kolme kertaa maitoa pienempi hiilijalanjälki. Juomien välillä on kuitenkin merkittäviä eroja, ja tämä blogi pyrkiikin erittelemään hyvät vaihtoehdot parhaista.

Ekologisuus on itsessään monipuolinen käsite ja ympäristövaikutuksia voidaan mitata päästöjen, vesijalanjäljen ja maankäytön vaikutusten perusteella. On tärkeää tiedostaa, että ekologisuus on aina riippuvaista siitä, missä tuote on valmistettu, ja toisaalta kuinka kaukaa se on tuotu. Lähellä tuotettua on hyvä tukea, mutta kuluttajan on hyvä tiedostaa myös viljelymuoto, ja viljelyn kokonaisvaltainen vaikutus ympäröivään ekosysteemiin. Toisaalta ekologisuuteen liittyy myös sosiaaliset kysymykset, kuten minkälaiset työolosuhteet työntekijöillä on.

Ekologisten kasvijuomien häntäpää

Lähdetään liikkeelle vaihtoehdoista, jotka ovat pärjänneet huonoimmin ekologisten kasvijuomien vertailuissa. Listan alapäästä löytyy kuluttajalle tutut kookosjuoma, mantelijuoma ja riisijuoma. Kookosjuomalla on todettu olevan paljon positiivisia terveysvaikutuksia, mutta ekologisesta näkökulmasta se ei ole kestävä valinta siinä mielessä, että sen tuottaminen keskittyy halpatyövoiman maihin tropiikissa. Työolosuhteet Filippiineillä, Indonesiassa ja Intiassa ovat aiheuttaneet huolta kuluttajissa, kuten myös sademetsien muuttuminen monokulttuureiksi. Jos siis mielesi tekee kookosjuomaa, valitse se Reilun Kaupan tuote!

Toinen pitkäaikainen kuluttujasuosikki on ollut mantelijuoma, joka on saanut kiitosta sen hennosta mausta sekä ravintorikkaudesta. Mantelijuoma ei kuitenkaan pärjää ekologisessa vertailussa siitä syystä, että sen vesijalanjälki on suurempi kuin yhdenkään muun kasvijuoman. Vesimäärä, joka tarvitaan yhtä lasia mantelimaitoa kohden vastaa normaalimittaista suihkua! Toinen kritiikinaihe on ollut puolestaan se, että mantelinviljely on uhka yhdysvaltalaisille mehiläisyhdyskunnille. Mehiläisten ”työskentelyolosuhteet” ovat olleet niin vaativat manteliviljelyksillä, että yksi kolmasosa kasvattimehiläisistä heittää henkensä viljelysesongin aikana.

Vertailujen häntäpäästä löytyy myös riisijuoma; toinen kuluttajasuosikki sen kevyen ja miellyttävän maun vuoksi. Riisillä on kuitenkin mantelin tavoin huomattava vesijalanjälki, tosin vain noin kolmasosa mantelin vesijalanjäljestä. Riisinviljelyssä käytetyt bakteerit aiheuttavat merkittäviä metaanipäästöjä, ja pelloilla käytetyt lannoitteet muodastavat uhkan ympäröivälle ekosysteemille. Riisijuoma ei ole millään muotoa huonoin kasvijuomavalinta, mutta se ei toisaalta myöskään osoita tarpeeksi ympäristöllisiä hyötyjä kivutakseen korkeammalle vertailuissa.

Parhaat kasvijuomavaihtoehdot

Parhaat kasvijuomavaihtoehdot

Tällä hetkellä paras ekologinen kuluttajavalinta on joko soijajuoma, kaurajuoma, hamppujuoma tai hasselpähkinäjuoma. Soijajuoma oli ennen kuluttajien silmissä ehdoton ykkönen, tosin viime vuosien soijaskandaalit ovat luoneet markkinatilaa muille vaihtoehdoille. Toisin kuin jonkin aikaa uskottiin, soijassa esiintyvät hormonit eivät aiheuta vaaraa ihmisille, jos soijatuotteita nautitaan normaaleissa annosmäärissä. Tosin soijan ekologisuuden harteilla painaa edelleen se, että suurin osa soijantuotannosta tapahtuu sademetsissä, mikä on herättänyt kritiikkiä erityisesti Amazonin tulipalojen yhteydessä. Soijajuomien joukosta löytyy kuitenkin vaihtoehtoja, jotka on kasvatettu pohjoisella pallonpuolella ja luomukeinoin.

Kasvijuomien tämän päivän kruunaamaton kuningas lienee kaurajuoma. Kaurajuoman ekologinen jalanjälki on hämmästyttävä: maitolasin tuottaminen vaatii jopa kymmenkertaisen määrän viljelymaata kaurajuomaan verrattuna. Toinen kaurajuomaan liittyvä etu on se, että kaurantuotanto on jo ennestään laaja-alaista, ja kaurajuoman kulutuksen kasvuun voidaankin vastata siirtymällä maitotuotteiden valmistuksesta kasvipohjaisten tuotteiden valmistukseen. Kaurajuomakaan ei ole selvinyt skandaaleitta, vaan kuluttajien huolta on herättänyt glyfosaatti-lannoitteet. Kaurajuomapurkkien kyljestä onkin hyvä tarkistaa, missä juomissa kyseisiä lannotteita on käytetty.

Kasvijuomamarkkinoilta löytyy myös paljon muita tuotteita, jotka ovat vähemmän tunnettuja. Esimerkiksi hasselpähkinäjuoma on hyvä korvike mantelijuomalle siinä mielessä, että sillä on samankaltainen pähkinäinen maku, mutta sen ympäristökuormitus ei ole lähelläkän mantelijuoman aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Hasselpähkinäpuut eivät vaadi mehiläispölyttäjiä, ja ne kasvavat alueilla, joilla esiintyy vähemmän kuivuutta. Toinen kasvijuomavaihtoehto, joka saa myös vähemmän huomiota osakseen on hamppujuoma. Hamppu on ravintorikas kasvi ja sen viljely on usein pienimuotoisempaa ja paikallista, se on siis ekologinen vaihtoehto.

Ekologinen valinta ei suinkaan ole yksiselitteinen käsite, minkä vuoksi tämän blogin pyrkimyksenä oli antaa mahdollisimman laaja kuvaus markkinoiden eri vaihtoehdoista. Minkä valinnan teetkään on hyvä muistaa, että kaikkien näiden juomavaihtoehtojen ympäristökuormitus on pienempi kuin maidon: jopa kookos-, manteli- ja riisijuoman. Suomalaiselle kuluttujalle kaurajuoma on hyvä vaihtoehto, sillä kaura kasvaa erinomaisesti Suomen maaperällä. Toisaalta on hyvä tietää, että muitakin ekologisia vaihtoehtoja on tarjolla!

Jarmo

Kommentointi on suljettu.

© 2020 viljelijankonemessut

© 2021 Viljelijan Kone Messut