Blogi

Tulevaisuuden traktori ajelee itsekseen

Lähettänyt on huhti 26, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Tulevaisuuden traktori ajelee itsekseen

Tulevaisuuden traktori ajelee itsekseen

Maatalous on kokenut samanlaisen harppauksen viimeisen sadan vuoden aikana kuin kaikki muutkin alat. Koneellistuminen ja teknologian hyväksikäyttö on mullistanut maataloutta, ja lisää innovaatioita on kehitteillä jatkuvasti. Kaukana ovat ajat, kun satoa korjattiin hevosten avulla, ja lehmien luku laskettiin kahden käden sormin. Tutkijat ympäri maailmaa kehittelevät jatkuvasti uudentyyppisiä ratkaisuja viljelyyn ja karjatalouteen. Kestävän kehityksen jalanjäljissä ympäristöä kuormittavia tekijöitä pyritään vähentämään. Fyysisesti raskaita...

Lue lisää

Lihan kotimaiset korvikkeet kasvattavat suosiotaan

Lähettänyt on huhti 6, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Lihan kotimaiset korvikkeet kasvattavat suosiotaan

Lihan kotimaiset korvikkeet kasvattavat suosiotaan

Me kaikki tiedämme, että kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi meille. Se ei pelkästään tee meistä terveempiä, vaan myös auttaa ympäristöä. Lihakarjatuotanto on maailmanlaajuisesti ilmastoa rasittava ongelma, puhumattakaan sen eettisestä puolesta, joka varsinkin länsimaiden ulkopuolella on vähintäänkin arveluttavaa. Valitettavasti lihaa korvaavat tuotteet ovat olleet perinteisesti tuontipainotteisia, ja usein maku on antanut toivomisen varaa. Soija ja quorn tekevät pitkän matkan suomalaisen kuluttajan pöytään, ja rakenne ja maku ei aina...

Lue lisää

Pellot täynnä viljaa

Lähettänyt on maalis 17, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Pellot täynnä viljaa

Pellot täynnä viljaa

Kaukana siintää kaurapelto, se lainehtii kullan keltaisena ja tanssii hienoisesti tuulen avustuksella. Vai onko se sittenkin ruista? Vehnää? Mitäs kaikki lajeja sitä nyt viljellään ja kuinka ne erottaa toisistaan? Ainakin ohran tunnistaisin lähietäisyydeltä, ehkä. Ja ei kai meillä nyt ainakaan riisiä viljellä? Jo peruskoulupohjalta useimmat tunnistavat yleisimmät Suomessa kasvatettavat viljalajikkeet: ohra, vehnä, kaura ja ruis. Jotkut jopa kykenevät muistamaan eri lajien tunnusmerkit, ja millä alueilla Suomessa niitä voi edes viljellä....

Lue lisää

Maatalous kivikaudesta tulevaisuuteen

Lähettänyt on helmi 28, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Maatalous kivikaudesta tulevaisuuteen

Maatalous kivikaudesta tulevaisuuteen

Monia voi yllättää se, että suomalainen maatalous on jo 7000 vuotta vanhaa. Historiallisissa tukimuksissa on selvitetty, että ensimmäinen Suomessa viljelty kasvi on ollut Kouvolan alueella kivikaudella viljelty proteiinirikas tattari, jolla todennäköisesti täydennettiin kivikautista ruokavaliota joka koostui lähinnä marjoista, pähkinöistä, riistalinnuista ja kaloista. Noin tuhat vuotta myöhemmin Suomessa viljeltiin ohraa, ja 900-luvun alussa kaskettiin, eli polttoraivattiin kuusimetsiä rukiin viljelyyn. Maanviljelyn yleistymisen myötä...

Lue lisää

Luomua vai ei?

Lähettänyt on helmi 15, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Luomua vai ei?

Luomua vai ei?

Kaikkihan me tiedämme mitä luomuruoka on. Se on ruokaa joka on tuotettu luonnon kiertokulkua jäljittelemällä, kunnioittamalla ja yrittämällä minimoida ihmisen vaikutus ympäristöön maanviljelyprosessin aikana. Luomuruoka mielletään yleisesti maukkaammaksi, terveellisemmäksi, ja vähemmän haitallisia kemikaaleja ja antibiootteja sisältäväksi kuin ei-luonnomukaisesti kasvatettu ruoka. Yleensä myös kalliimmaksi. Luomuviljelyn periaatteet Euroopan komissio on määritellyt tarkkaan mitä periaatteita luomuviljelijöiden tulee noudattaa. Yksi...

Lue lisää

Syödään Lähiruokaa

Lähettänyt on helmi 7, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Syödään Lähiruokaa

Syödään Lähiruokaa

Kun puhutaan lähiruoasta tarkoitetaan ruokaa joka on tuotettu paikallisesti, lähellä kuluttajaa. Se voi tarkoittaa maataloustuotteita kuten viljoja, hedelmiä, marjoja, kasviksia, lihaa, kananmunia ja kalaa, mutta myös kaupungissa toimivien pienten yritysten kuten leipomoiden ja kahviloiden tuotteita. Lähiruoan yhtenä määritelmänä voidaan käyttää sitä kuinka pitkän matkan ja kuinka monen välikäden kautta tuote on päätynyt kuluttajan lautaselle. Myös ruoan tuoreus ja mahdollisuus kysyä suoraan tuottajilta ruoan raaka-aineista ja...

Lue lisää