Blogi

Vegaanilihan tulo markkinoille

Lähettänyt on helmi 27, 2019 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Vegaanilihan tulo markkinoille

Vegaanilihan tulo markkinoille

Kaikki alkoi siitä, kun vuonna 2008 eläinten oikeuksien järjestö PETA tarjosi miljoona dollaria ensimmäiselle tiedemiehelle, joka pystyi luomaan ja markkinoimaan in vitro kananlihaa, joka on luotu muutamasta kanan solusta, eikä koko linnusta. Mutta PETA:n ehdotus ei ollut pelkkä mediatemppu. Jos jotain, se oli ennustamassa ruokajärjestelmässämme tapahtuvaa massiivista muutosta, joka ei ole enää kaukainen tulevaisuus, jossa vegaanit toivovat maailmanlaajuisesti Tutkijat yrittivät. Missourin yliopiston ja Alankomaiden Maastrichtin yliopiston...

Lue lisää

Miksi ihmisen ei tulisi juoda eläinten maitoa – osa 2

Lähettänyt on heinä 17, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Miksi ihmisen ei tulisi juoda eläinten maitoa – osa 2

Miksi ihmisen ei tulisi juoda eläinten maitoa – osa 2

Yksi suurimmista harhaluuloista, on että lehmänmaito on terveellistä ihmiselle ja hyvä kalsiumin lähde, mutta todellisuudessa maito voi luoda paljon terveysongelmia pitkällä tähtäimellä. Tässä artikkelisarjassa selvitämme miksi ihmisen ei tulisi juoda eläinten maitoa. Edellisessä osassa puhuimme terveysongelmista, joita maito voi ihmisille tuottaa, kuten kilpirauhas- ja munasarjasyövästä, lihomisesta, aknesta ja osteoporoosista, sekä maidon sisältämistä ei-toivotuista ainesosista, kuten antibiooteista, torjunta-aineista ja hormoneista. Tässä...

Lue lisää

Miksi ihmisen ei tulisi juoda eläinten maitoa – osa 1

Lähettänyt on kesä 14, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Miksi ihmisen ei tulisi juoda eläinten maitoa – osa 1

Miksi ihmisen ei tulisi juoda eläinten maitoa – osa 1

Maitotalouden massiivisen PR-koneen ansiosta lehmänmaitoa on jo pitkään mainostettu terveellisenä ja hyvänä kalsiumin lähteenä. Mutta jos katsoo bisneksen läpi, on helppo nähdä, että maito ei ole keholle hyväksi. Jos syöt paljon maitotuotteita, kuten maitoa, juustoa, jogurttia ja jäätelöä, odottaa sinua todennäköisesti monet terveysongelmat. Halusimme jakaa tästä hieman yksityiskohtaisempaa tietoa sinulle, jotta voit tehdä tietoisen päätöksen siitä, mitä tuotteita suosit. Nämä ovat yksityiskohtaisempaa tietoa sinulle, jotta voit tehdä...

Lue lisää

Kun isoisä traktorin osti

Lähettänyt on touko 22, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Kun isoisä traktorin osti

Kun isoisä traktorin osti

Kuvassa on pellavapäinen poika. Poika istuu vanhanaikaisen traktorin ohjauspenkillä ja hymyilee leveästi. Zetor on avomallinen ja kuvan haalistumisen perusteella puolisen vuosisataa vanha. Traktorin väri on kenties ollut punainen alunperin, tai ehkä ruosteen ruskea. Takarenkaaseen nojaa rennosti hymyilevä mies, isoisä.Isoisä ei ollut maanviljelijä, mutta äidinäidin isä oli. Tila oli yksi noita sodan jälkeisiä pieniä tilkkutiloja, joita hoidettiin rakkaudella ja raivolla. Tuvan seinällä oli ilmakuva, jossa näkyi talo, navetta ja sauna...

Lue lisää

Vertikaaliviljely on nykypäivää

Lähettänyt on touko 10, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Vertikaaliviljely on nykypäivää

Vertikaaliviljely on nykypäivää

Perinteinen viljely on ollut mullistuksessa jo useamman vuosikymmenen. Uudet innovaatiot ovat saapuneet pelloille aina koneellistumisesta robottitekniikkaan. Silti maanviljely on aina altis ympäristön olosuhteille. Sää, tuholaiset ja muut luonnon tielle heittämät esteet saattavat merkitä sadon radikaaliakin menetystä. Kasvihuoneet ovat perinteisesti tasaisempia kasvuolosuhteiltaan, mutta ne vievät huomattavat määrät energiaa ja vettä. Viime vuosina on puhuttu paljon mahdollisesta vertikaaliviljelystä, tai monikerrosviljelystä toiselta...

Lue lisää

Tulevaisuuden traktori ajelee itsekseen

Lähettänyt on huhti 26, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Tulevaisuuden traktori ajelee itsekseen

Tulevaisuuden traktori ajelee itsekseen

Maatalous on kokenut samanlaisen harppauksen viimeisen sadan vuoden aikana kuin kaikki muutkin alat. Koneellistuminen ja teknologian hyväksikäyttö on mullistanut maataloutta, ja lisää innovaatioita on kehitteillä jatkuvasti. Kaukana ovat ajat, kun satoa korjattiin hevosten avulla, ja lehmien luku laskettiin kahden käden sormin. Tutkijat ympäri maailmaa kehittelevät jatkuvasti uudentyyppisiä ratkaisuja viljelyyn ja karjatalouteen. Kestävän kehityksen jalanjäljissä ympäristöä kuormittavia tekijöitä pyritään vähentämään. Fyysisesti raskaita...

Lue lisää

Lihan kotimaiset korvikkeet kasvattavat suosiotaan

Lähettänyt on huhti 6, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Lihan kotimaiset korvikkeet kasvattavat suosiotaan

Lihan kotimaiset korvikkeet kasvattavat suosiotaan

Me kaikki tiedämme, että kasvispainotteinen ruokavalio on hyväksi meille. Se ei pelkästään tee meistä terveempiä, vaan myös auttaa ympäristöä. Lihakarjatuotanto on maailmanlaajuisesti ilmastoa rasittava ongelma, puhumattakaan sen eettisestä puolesta, joka varsinkin länsimaiden ulkopuolella on vähintäänkin arveluttavaa. Valitettavasti lihaa korvaavat tuotteet ovat olleet perinteisesti tuontipainotteisia, ja usein maku on antanut toivomisen varaa. Soija ja quorn tekevät pitkän matkan suomalaisen kuluttajan pöytään, ja rakenne ja maku ei aina...

Lue lisää

Pellot täynnä viljaa

Lähettänyt on maalis 17, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Pellot täynnä viljaa

Pellot täynnä viljaa

Kaukana siintää kaurapelto, se lainehtii kullan keltaisena ja tanssii hienoisesti tuulen avustuksella. Vai onko se sittenkin ruista? Vehnää? Mitäs kaikki lajeja sitä nyt viljellään ja kuinka ne erottaa toisistaan? Ainakin ohran tunnistaisin lähietäisyydeltä, ehkä. Ja ei kai meillä nyt ainakaan riisiä viljellä? Jo peruskoulupohjalta useimmat tunnistavat yleisimmät Suomessa kasvatettavat viljalajikkeet: ohra, vehnä, kaura ja ruis. Jotkut jopa kykenevät muistamaan eri lajien tunnusmerkit, ja millä alueilla Suomessa niitä voi edes viljellä....

Lue lisää

Maatalous kivikaudesta tulevaisuuteen

Lähettänyt on helmi 28, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Maatalous kivikaudesta tulevaisuuteen

Maatalous kivikaudesta tulevaisuuteen

Monia voi yllättää se, että suomalainen maatalous on jo 7000 vuotta vanhaa. Historiallisissa tukimuksissa on selvitetty, että ensimmäinen Suomessa viljelty kasvi on ollut Kouvolan alueella kivikaudella viljelty proteiinirikas tattari, jolla todennäköisesti täydennettiin kivikautista ruokavaliota joka koostui lähinnä marjoista, pähkinöistä, riistalinnuista ja kaloista. Noin tuhat vuotta myöhemmin Suomessa viljeltiin ohraa, ja 900-luvun alussa kaskettiin, eli polttoraivattiin kuusimetsiä rukiin viljelyyn. Maanviljelyn yleistymisen myötä...

Lue lisää

Luomua vai ei?

Lähettänyt on helmi 15, 2018 in Blog | Kommentit pois päältä artikkelissa Luomua vai ei?

Luomua vai ei?

Kaikkihan me tiedämme mitä luomuruoka on. Se on ruokaa joka on tuotettu luonnon kiertokulkua jäljittelemällä, kunnioittamalla ja yrittämällä minimoida ihmisen vaikutus ympäristöön maanviljelyprosessin aikana. Luomuruoka mielletään yleisesti maukkaammaksi, terveellisemmäksi, ja vähemmän haitallisia kemikaaleja ja antibiootteja sisältäväksi kuin ei-luonnomukaisesti kasvatettu ruoka. Yleensä myös kalliimmaksi. Luomuviljelyn periaatteet Euroopan komissio on määritellyt tarkkaan mitä periaatteita luomuviljelijöiden tulee noudattaa. Yksi...

Lue lisää